OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Vajcia

Vajcia

Vajíčka poskytujú ľudstvu už po tisícročia vysoko kvalitné bielkoviny a v tukoch rozpustné vitamíny. Správne vyprodukované vajíčka sú bohaté snáď na každú živinu, akú sme zatiaľ objavili, najmä v tukoch rozpustné vitamíny A a D. Vajíčka tiež poskytujú bielkoviny s obsahom síry, ktorá je nutná pre pevnosť bunkových membrán. Sú vynikajúcim zdrojom špeciálnych mastných kyselín s dlhým reťazcom zvaných EPA a DHA, ktoré hrajú životne dôležitú rolu vo vývine nervového systému u dieťaťa a udržovaniu mentálnej bystrosti u dospelého. Vaječný žĺtok je najkoncentrovanejším zdrojom cholínu, vitamínu B nachádzajúcom sa v lecitíne, ktorý je nevyhnutný k udržaniu pohybu cholesterolu v krvnom riečisku.

Vajíčka od sliepok kŕmených ľanovými semienkami alebo rybou múčkou, alebo ešte lepšie od sliepok zo zelených pastvín, kde môžu zobať chrobáky a červíky, majú lepšie zloženie mastných kyselín, takých, v ktorých sa omega-3 a omega-6 mastné kyseliny nachádzajú v pomere takmer 1:1, avšak u sliepok, ktoré sú kŕmené len zrnom, obsah omega-6 môže byť až 19x vyšší ako omega-3. V správne vyprodukovaných vajíčkach sa nachádzajú aj ďalšie veľmi nenasýtené mastné kyseliny s veľmi dlhým reťazcom – nutné pre vývoj mozgu.

Dobré vajíčko má žĺtok tmavo žltej farby, ktorý drží v pologule. Bielok by mal mať dve jasne definovaé časti – hustejšiu časť obklopujúcu žĺtok a redšiu časť na obvode.

Nikdy nejedzte sušené vajíčka – zdroj zoxidovaného cholesterolu.

Infekcia salmonely z vajíčok je vinou chovu sliepok v stiesnených podmienkach, ktoré si vyžadujú používanie antibiotík v krmive. Vajíčka od sliepok z výbehu na pastvu nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo, ak sú správne skladované v chladničke.

Je skvelé jesť surové žĺtka z čerstvých vajíčok, ale bielky zo surových vajec by sa mali jesť len príležitostne. Bielok zo surových vajíčok obsahuje látku zvanú avidín, ktorá zasahuje do vstrebávania biotínu, vitamínu B6. Obsahuje tiež inhibítory tryptisínu, ktoré zasahujú do vstrebávania bielkovín. Tieto antinutrienty (antiživiny) sa neutralizujú miernym povarením.