OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Divina

Divina

Mäso z divokých zvierat, ako je srnec, sob karibu, bizón a los, a lovných vtákov, ako je divoká kačka, hus, bažant a prepelica, má obzvlášť vysoký obsah minerálov a mnoho iných cenných živín.

Lovci-zberači lovili zvieratá selektívne. Uprednostňovali staršie samce, pretože mali nahromadený plát tuku pozdĺž hrbu, ktorý u väčšiny zvierat mohol vážiť 18 až 20kg. Konzumovali tiež špik (kostnú dreň), ktorý má vysoký obsah mononenasýtených tukov, a používali vysoko nasýtený vnútorný tuk.

Aby po uvarení nebolo mäso z diviny tuhé, treba ho „vyvesiť“ a nechať ho vyzrieť na čo najdlhšiu možnú dobu na chladnom a suchom mieste, aby sa umožnilo katepsínu, enzýmu prirodzene sa nachádzajúcom v mäsa, začať štepiť svalové vlákna. Vo väčšine prípadov by sa mala divina marinovať aspoň niekoľko hodín a najdlhšie 48 hodín. Môžete tiež pridať smotanu alebo iný tuk do omáčky, aby sa vyvážila chudosť mäsa.

Ak je možné zachrániť vnútornosti zo srnca, losa atď., treba tak určite urobiť. (Musia sa rýchlo vychladiť.) Parohy a nôžky nasekajte a pridajte do hrnca s vývarom a budete z nich mať veľmi výživný bujón.