OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Hydina

Hydina

Síce je kuracie mäso dokonalým zdrojom živočíšnych bielkovín, jeho častá konzumácia vyžaduje varovnú poznámku. Zdroj kuracieho mäsa je dôležitý. Kurence z klietkového chovu sú chované v preplnených priestoroch a často majú nevyhovujúce krmivo. Vyžadujú antibiotiká a rastové hormóny, aby sa dožili dospelosti. U mnohých sa vyvinie rakovina, ktorá môže byť prenesená na človeka.

Najlepšie je jesť rôzne druhy vtáctva – kurča, morku, sliepky kornýšky a kačicu domácu – a obmeňovať svoj zdroj živočíšnych bielkovín medzi hydinou, rybou, divinou a červeným mäsom.

Kurací vývar v omáčkach dodáva koncentrovaný zdroj minerálov a hydrofilných koloidov, ktoré urobí celé vaše jedlo stráviteľnejším.              

Jedzte kožu a tmavé mäso rovnako ako svetlé. Koža dodáva cenné, v tukoch rozpustné vitamíny a antimikrobiálne mastné kyseliny, tmavé mäso obsahuje viac minerálov ako biele. Tmavé mäso má aj domáca kačica, nakrájajte ju na kúsky pred prípravou, skôr ako by ste ju varili v celku. Jedna kačica poskytne štyri štedré porcie, skelet urobí bohatý vývar na omáčky a polievky, koža, ak z nej je vyškvarený tuk, vytvorí chutné oškvarky na šalát, ktoré sú výbornou náhradou slaniny, a tuk samotný sa dá použiť rôzne. Kačací tuk má vysoký obsah kyseliny olejovej a je bohatý na vitamíny rozpustné v tukoch.