Mliečne polievky
Mliečne polievky
Pri ich varení je veľmi praktický ponorný mixér, ktorý umožní polievku mixovať v hrnci, v ktorom ste ju varili.
Do väčšiny týchto polievok sa v poslednom kroku pridáva smotana piima alebo creme fraiche (kyslá smotana, smotana s kultúrou). Je dôležité pridať smotanu do polievky v mise, v ktorej ju budete servírovať, nie v hrnci, pretože akýkoľvek ohrev zničí jej cenný obsah enzýmov. Ak sa môžete polievky dotknúť svojimi prstami a nepopálite sa, enzýmy prežijú.
Smotana s kultúrou dodáva nielen enzýmy, ale tiež v tukoch rozpustné vitamíny, ktoré sú to, čo vaše telo potrebuje k využitiu minerálov z polievky.
Podľa ruskej tradície môžete pridať repný kvas alebo syrovátku s kultúrou, obe poskytnú cenné enzýmy a kyselinu mliečnu.
Ďalším vynikajúcim dodatkom k polievke je rybia omáčka. Môžete si ju urobiť sami alebo si kúpiť thajskú alebo vietnamskú varietu (zvanú nam pla alebo nuoc mam). Tieto číre hnedé fermentované omáčky, vyrobené z celých rybičiek vrátane hlavy a orgánov, sú bohaté na jód a ďalšie látky, ktoré sú priaznivé pre štítnu žľazu. Zahrievaním sa rybia chuť vytráca, ale živiny zostávajú. Môžete si miesto soli do akejkoľvek ohrievanej polievky pridať rybiu omáčku.
Šošovicová a fazuľová polievka, pripravená s mäsovým vývarom a podávaná s celozrnným chlebom, tvoria celé jedlo, ktoré je rýchle a na prípravu a ľahké pre váš rozpočet.