OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Šalátové dressingy

Šalátové dressingy

Šalát s ničím iným než s trochou citrónovej šťavy je v podstate nestráviteľný.

Šalátové dressingy z obchodu sú vyrábané z lacných olejov nízkej kvality, ktoré boli pripravené o živiny a nebezpečne stuchli pri procese spracovania, pri ktorom sa použili vysoké teploty a extrakcia s rozpúšťadlami. Obsahujú stabilizátory, konzervanty, umelé ochucovadlá, farbivá a rafinované sladidlá. Všetky šalátové dressingy, a hlavne nízkotučné druhy, obsahujú neurotoxický glutamát sodný, hydrolyzované rastlinné proteíny alebo podobné látky. Ingrediencie ako „prírodná príchuť“ či „korenie“ môže obsahovať glutamát sodný.

Najlepšie domáce dressingy sú pripravené z extra panenského olivového oleja plus nepasterizovaného octu alebo citrónovej šťavy. Olivový olej dodáva vitamín E a antioxidanty a olivový olej aj surový ocot poskytujú široké spektrum enzýmov hneď, keď sa začnú jesť s tým, k čomu patria. Čerstvé bylinky a cesnak, ančovičky, smotana s bakteriálnou kultúrou, nepasterizovaný syr, surový vaječný žĺtok a domáca majonéza prispievajú k obsahu enzýmov, vitamínov a úžasných chutí, ktoré stimulujú chuťové bunky a povzbudzujú nás, aby sme šaláty zjedli do posledného sústa.

Na všetky dressingy autorky odporúčajú ako základ extra panenský olivový olej spolu s malým množstvom nerafinovaného ľanového oleja. Olivový olej dodáva kyselinu olejovú, veľmi stabilnú mononenasýtenú mastnú kyselinu, chráni napríklad pred chorobami srdca. Ak bol tento olej správne spracovaný, stále bude mať svoj pôvodný obsah antioxidantov, ktoré chránia jeho mastné kyseliny pred zatuchnutím. Za studena lisovaný mechanickou extrakciou pomocou závitovkového lisu tiež obsahuje lipázu, ktorá sa môže v žalúdku aktivovať, aby uľahčila štiepenie triglyceridov na voľné mastné kyseliny. Kupujte olivový olej, ktorý je zakalený – znamená to, že sa nefiltroval – a taký, ktorý má zlatožltú farbu – tento bol lisovaný zo zrelých olív.

K olivovému oleju je vhodné pridať malé množstvo nerafinovaného ľanového oleja, ktorý je najlepším zdrojom omega-3 mastnej kyseliny (kyseliny alfa-linolenovej). Ľanový olej je extra náchylný na zatuchnutie, takže si určite kupujte nerafinovaný ľanový olej v tmavej fľaške, ktorý bol skladovaný v chlade. Nekonzumujte veľké množstvá ľanového oleja, pretože nadmiera omega-3 mastných kyselín môže spôsobiť nerovnováhu na bunečnej úrovni, rovnako ako nadbytok omega-6 mastných kyselín.

Vyhýbajte sa mnohým viacnenasýteným olejom ako je sójový olej, olej z bavlníkových semien, kukuričný, či zo svetlice, dokonca i za studena lisovaných. Sú takmer vždy zatuchnuté a väčšina z nich má veľké zastúpenie zložky omega-6. Nadmiera omega-6 zasahuje do enzýmov, ktoré sú potrebné k tvorbe dôležitých prostaglandínov, čo môže prispieť k oslabeniu imunity a iným ochoreniam. Repkový olej má vysoký obsah omega-3, ale prispieva k nedostatku vitamínu E. Keďže ľahko zatuchne, musí sa deodorizovať, aby sa zakryl zápach a pri tomto spracovaní sa vytvárajú obzvlášť nebezpečné formy trans tukov.

Dva dressingy z kuchárskej knihy Vyživujúce tradície ponúkajú obzvlášť synergickú kombináciu omega-3 kyselín s bielkovinami obsahujúcimi síru – dressing so syrom s modrou plesňoudressing z tahini. Syr Roquefort z ovčieho mlieka je dobrým zdrojom zdravej kyseliny laurovej.

Na dressingy môžete používať pomer olivového oleja a octu štyri diely k jednému, prípadne si ho prispôsobiť podľa svojho gusta. Ak si prajete vyhnúť sa octu, môžete ho v mnohých receptoch nahradiť syrovátkou, repným kvasom alebo čerstvou šťavou z citrónu.