OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Zeleninové šaláty

Zeleninové šaláty

Používajte zeleninu na vrchole svojej čerstvosti, nakrájanú na kúsky, poliatu na enzýmy bohatým dressingom zo surových surovín – vysoko kvalitné oleje, ocot, citrónová šťava, syrovátka, avokáda a smotana – surová alebo s kultúrou.

Nakrájať alebo nastrúhať zeleninu je prvým krokom v procese dôkladného trávenia, zostane menej práce pre zuby a tráviace šťavy a umožní sa, aby bolo viac povrchu zeleniny pokrytého zdravým dressingom.

Miešajte v šalátoch zeleninu rôznych farieb, rôzne farby v zelenine znamenajú prítomnosť vitamínov a minerálov v rôznych pomeroch.

Väčšina druhov zeleniny do šalátov vo Vyživujúcich tradíciách sú surové, ale tiež sú zaradené niektoré, ktoré sú dusené alebo blanšírované (sparené vriacou vodou). Ľahké povarenie v skutočnosti robí živiny z niektorých druhov zelenín, ako napr. špargľa a francúzske fazule, dostupnejšími. A surová zelenia nie je pre každého, hlavne nie pre ľudí s citlivým tráviacim traktom. Ak máte po šaláe problémy, orientujte sa na polievky ako formu, v ktorej sa dajú konzumovať rôzne druhy čerstvej zeleniny.

Zmes nepasterizovaných syrov so šalátovým dressingom obsahujúcim ľanový olej je synergetická. Bielkoviny v syre obsahujúcom síru spolu s omega-3 mastnými kyselinami v ľanovom oleji tvorí vynikajúcu kombináciu podporujúcu mnoho metabolických procesov. Veľa syrov, ako napr. Roquefort a Parmezán, sa robia zo surového mlieka. Obzvlášť vhodný je roquefort z ovčieho mlieka ako dobrý zdroj antibakteriálnej kyseliny laurovej.